27-02-11

Allemaal indiaantjes.

SAM_0273.JPG

 

Deze week werden onze kleuters ondergedompeld in de wereld van de indianen. Ze leerden dat indianen in tipi's woonden, veren droegen, hun aangezicht schilderden en moesten jagen met pijl en boog om te kunnen eten, enz... In het begin van de week maakten de kleuters hun eigen veren en vertelde de juf een verhaal over een kleine indiaan. We begonnen ook met een nieuwe schrijfdans, krongelidong. We maakten onze eigen indianenpuzzel door te knippen en te plakken, oefenden leuke spelletjes op de computer en tijdens het spelen luisterden we naar echte indianenmuziek. Wie het opvoedend spel mocht leiden noemden we deze keer niet kapitein maar opperhoofd. Op het einde van de week mochten de kleuters dan in ons "indianendorpje" eens echt indiaantje spelen met al de attributen en de verkleedkledij die we tijdens de week waargenomen en leren kennen hadden. De kleuters vonden dit reuzefijn. Het kiesuurtje vrijdagnamiddag was ook weer een zeer leuk moment voor de kleuters. Kortom, het was een leuke en boeiende week. Volgende week werken we rond het thema carnaval, tot dan.

21:40 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-11

Regenboog helpt een ander.

de-mooiste-vis-van-de-zee-helpt-een-anderm-pfister-9789055791026-4-1-image[1].jpgDeze week hebben we een tweede, heel mooi verhaal over Regenboog verteld en uitgewerkt. Samen met juf Birgit maakten de kleuters ballonvissen waar ze vinnen voor moesten uitprikken. De attributen om het verhaal mee na te spelen bleven voor de kleuters een leuke aanzet om spontane taal uit te lokken. De kleuters die deze week met een activiteit klaar waren mochten een supermooie kleurplaat inkleuren van Regenboog en zijn vriendjes. Ook aan onze schrijfdans hebben we deze week hard geoefend. Alle kleuters hebben kunnen ondervinden hoe we "schrijbelen" met wasco's op papier of met krijt op het bord. Schrijbelen is schrijfdans uitvoeren op papier of op een andere vaste ondergrond. Voor de kleuters die hieraan toe zijn waren enkele leuke oefenblaadjes voorzien. We speelden ook nog een leuk telspel en op vrijdag was er voor de kleuters van de tweede en de derde kleuterklas nog een extra turnuurtje voorzien. De kleuters vonden het geweldig om te kunnen klimmen en klauteren met een nieuwe meester en een nieuwe juf. Ook juf Viv is deze week met ons komen oefenen op de computer. Vrijdagnamiddag mochten de kleuters tijdens het kiesuurtje spelen met hun lievelingsspeelgoed en de zandloper vertelde ons wanneer het tijd was om te wisselen want voor de favoriete hoeken hebben we een tijdslimiet nodig zodat alle kleuters aanbod komen. Het was weer een leuke week. Volgende week toveren we al onze kleuters om in echte "Indianen", dat beloofd. Wie attributen heeft uit de leefwereld van de Indianen mag die gerust meebrengen. Tot volgende week.

14:59 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Regenboog helpt een ander.

14:35 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-11

De mooiste vis van de zee, Regenboog!

de_mooiste_vis_van_de_zee[2].jpgDeze week werkten we samen met de kleuters het prentenboek, "De mooiste vis van de zee" uit. Allereerst hebben we een  onderwaterwereld gemaakt als verteltafel. Hiervoor mochten de kleuters zelf geschikte attributen meebrengen van thuis. Op die manier leerden de kleuters de nieuwe woordenschat die nodig is om het verhaal goed te kunnen begrijpen. Daarna vertelde juf Birgit het verhaal met het materiaal van de verteltafel. De moraal van het verhaal is : "Delen maakt blij". Voor veel kleuters is delen nog moeilijk en dat maakt dit verhaal zo bijzonder voor hen. Regenboog wil ook niet delen en hij wordt hier heel ongelukkig van. Op het moment dat hij begint te delen met de anderen veranderd alles en wordt hij opnieuw een gelukkige vis. Het is de bedoeling dat de kleuters zich gaan spiegelen aan Regenboog en ook plezier gaan beleven aan het delen met hun vriendjes. We leerden ook nog een leuk liedje over 3 kleine visjes en als knutselactiviteit mochten de kleuters grote vissen tekenen met vormen en dan versieren om te komen tot een mooi groepswerk. Op het einde van de week hebben ze een onderwaterwereld gemaakt. Ze mochten zelf vissen tekenen of hiervoor sjablonen gebruiken, deze dan uiknippen of uitprikken en opplakken. De waterplanten konden ze uitknippen of hiervoor groen froezelpapier gebruiken en dan opplakken. En het resultaat mag gezien worden. Volgende week werken we nog rond Regenboog maar dan met een heel ander verhaal, Regenboog helpt een ander ... Tot volgende week!

 

 

12:41 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-11

Thema : Kikker in de kou!

 KikkerInDeKou[1].jpgDeze week hebben we rond het boek "Kikker in de kou" gewerkt. Zoals jullie weten is "kikker" onze klaspop en spreekt deze figuur samen met zijn vriendjes (varken, haas, beer, eend en rat) de kleuters erg aan. Eerst vertelde juf Birgit het verhaal met voorstelling, dwz met concreet materiaal, daarna werd het verhaal met prenten verteld en werd het ook nog enkele maal voorgelezen uit het prentenboek. Vrijdag was het dan aan de kls om het verhaal zelf na te spelen met miniatuurfiguren op de verteltafel of net als een echt toneelstukje. Met dank aan onze knutselouders voor de mooie verteltafelattributen.De kleuters vonden dit zeer fijn. Natuurlijk hebben we ook nog enkele leuke oefenspelletjes gespeeld, we leerden woordjes hakken en plakken en rijmen met kikker en zijn vriendjes. Als creatieve activiteit stond er een knip- en plakwerk, een schilderij van kikker maken en het ontbrekende deel van kikker verder tekenen op het programma. Tijdens het hoekenwerk konden de kleuters ook zelfstandig naar het verhaal luisteren in de luisterhoek, lotto-, domino- en memoryspelletjes spelen en wie met alles klaar was mocht iets kiezen uit de kiesdoos. Deze week konden de kleuters ook een diploma verdienen, wie op het einde van de week zijn jas helemaal alleen kon aan- en dichtdoen kreeg van onze juf een welverdiend diploma. En ja hoor, alle aanwezige kleuters hebben een diploma gekregen.Op woensdag en donderdag is juf Viv komen helpen en hebben we weer wat bijgeleerd op de computer. Het was weer een boeiende en leerrijke week!

14:17 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |