19-02-11

Regenboog helpt een ander.

14:35 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-11

De mooiste vis van de zee, Regenboog!

de_mooiste_vis_van_de_zee[2].jpgDeze week werkten we samen met de kleuters het prentenboek, "De mooiste vis van de zee" uit. Allereerst hebben we een  onderwaterwereld gemaakt als verteltafel. Hiervoor mochten de kleuters zelf geschikte attributen meebrengen van thuis. Op die manier leerden de kleuters de nieuwe woordenschat die nodig is om het verhaal goed te kunnen begrijpen. Daarna vertelde juf Birgit het verhaal met het materiaal van de verteltafel. De moraal van het verhaal is : "Delen maakt blij". Voor veel kleuters is delen nog moeilijk en dat maakt dit verhaal zo bijzonder voor hen. Regenboog wil ook niet delen en hij wordt hier heel ongelukkig van. Op het moment dat hij begint te delen met de anderen veranderd alles en wordt hij opnieuw een gelukkige vis. Het is de bedoeling dat de kleuters zich gaan spiegelen aan Regenboog en ook plezier gaan beleven aan het delen met hun vriendjes. We leerden ook nog een leuk liedje over 3 kleine visjes en als knutselactiviteit mochten de kleuters grote vissen tekenen met vormen en dan versieren om te komen tot een mooi groepswerk. Op het einde van de week hebben ze een onderwaterwereld gemaakt. Ze mochten zelf vissen tekenen of hiervoor sjablonen gebruiken, deze dan uiknippen of uitprikken en opplakken. De waterplanten konden ze uitknippen of hiervoor groen froezelpapier gebruiken en dan opplakken. En het resultaat mag gezien worden. Volgende week werken we nog rond Regenboog maar dan met een heel ander verhaal, Regenboog helpt een ander ... Tot volgende week!

 

 

12:41 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-11

Thema : Kikker in de kou!

 KikkerInDeKou[1].jpgDeze week hebben we rond het boek "Kikker in de kou" gewerkt. Zoals jullie weten is "kikker" onze klaspop en spreekt deze figuur samen met zijn vriendjes (varken, haas, beer, eend en rat) de kleuters erg aan. Eerst vertelde juf Birgit het verhaal met voorstelling, dwz met concreet materiaal, daarna werd het verhaal met prenten verteld en werd het ook nog enkele maal voorgelezen uit het prentenboek. Vrijdag was het dan aan de kls om het verhaal zelf na te spelen met miniatuurfiguren op de verteltafel of net als een echt toneelstukje. Met dank aan onze knutselouders voor de mooie verteltafelattributen.De kleuters vonden dit zeer fijn. Natuurlijk hebben we ook nog enkele leuke oefenspelletjes gespeeld, we leerden woordjes hakken en plakken en rijmen met kikker en zijn vriendjes. Als creatieve activiteit stond er een knip- en plakwerk, een schilderij van kikker maken en het ontbrekende deel van kikker verder tekenen op het programma. Tijdens het hoekenwerk konden de kleuters ook zelfstandig naar het verhaal luisteren in de luisterhoek, lotto-, domino- en memoryspelletjes spelen en wie met alles klaar was mocht iets kiezen uit de kiesdoos. Deze week konden de kleuters ook een diploma verdienen, wie op het einde van de week zijn jas helemaal alleen kon aan- en dichtdoen kreeg van onze juf een welverdiend diploma. En ja hoor, alle aanwezige kleuters hebben een diploma gekregen.Op woensdag en donderdag is juf Viv komen helpen en hebben we weer wat bijgeleerd op de computer. Het was weer een boeiende en leerrijke week!

14:17 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-11

Project : Gezonde voeding.

SAM_0065.JPGTijdens ons project over gezonde voeding hebben we de kleuters laten kennis maken met exotisch fruit. De kleuters mochten met al hun zintuigen een ananas, een citroen en lychees waarnemen en daarbij vertellen of ze het lekker vonden of niet, hoe het ruikt, smaakt en aanvoelt. Samen met juf Birgit hebben de kls fruit naar keuze geboetseerd en geschilderd. We hebben deze week ook geleerd wat gezond is en ons groot en sterk maakt en welk voedsel er ongezond is en waar we best niet teveel van eten. De kls maakten hier in groep een mooie collage van. Als activiteit voor de crea-namiddag hebben we samen met de kls van juf Sabrina lekkere appelmoes gemaakt. We wasten eerst onze handjes en dan konden we aan de slag met onze appels. Alle kleuters hielpen om de appels in stukjes te snijden en dan zijn we naar de klas van juf Sabrina gegaan om onze stukjes appel te laten stomen. Ondertussen mochten de kleuters dan een tekening maken over appels, in de fotoboekjes kijken, puzzelen of spelen. Na een tijdje was onze appelmoes dan helemaal klaar en konden we er samen van smullen. Met dank aan de ouders die een appeltje meegaven! Als afsluiter van de week mochten onze kleuters tijdens het kiesuurtje nog even spelen in hun lievelingshoek. We mochten deze week ook een nieuwe GOK-juf verwelkomen, juf Viv, zij zal vanaf nu in onze klas iedere week enkele uurtjes komen helpen. Het was weer een leuke en gezonde week, daag!!!

15:20 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-11

Kleuren-Vormen-cijfertjes en schrijdans : de vulkaan

Op maandag had meester Kevin weer een leuke turnles voorbereid en konden de kleuters zich nog eens goed uitleven in de sporthal. Na de speeltijd had juf Birgit een waarneming over de dinosaurussen voorzien als inleiding voor het eerste thema van onze schrijfdans : "de vulkaan". Vanaf nu gaan we iedere week samen met de kleuters schrijfdansen, dit is een zeer leuke en kindvriendelijke manier om aan schrijfvoorbereiding te doen. Op dinsdag kwamen de mama's op bezoek in onze klas om eens te zien wat onze kleuters al allemaal kunnen en hoe het hoekenwerk verloopt. Woensdag oefenden we verder onze kleuren en vormen door opvoedende spelletjes te spelen, kimspelletjes, kleurplaten in te kleuren ahv een kleurcode, ... Op donderdag kregen de kleuters de kans om te experimenteren met logiblokken, de vormen te overtekenen naar vormen te zoeken van gewone alledaagse voorwerpen enz... Vrijdag maakten de kleuters dan als syntheseoefening een vrije creatie van vormen en kleuren. Met deze oefening konden ze dan tonen wat ze allemaal geleerd hadden over de verschillende vormen. In de namiddag tijdens het vrij kiesuurtje mochten de kleuters kiezen met wat ze speelden en mochten sommige kleuters van onze klas bij juf Sabrina gaan spelen en omgekeerd.

Deze week waren er opvallend veel kleuters ziek, wij wensen hen dan ook veel beterschap en hopen om hen snel terug te zien in ons klasje.

Volgende week gaan we leren over "gezonde voeding",onze nadruk zal op "exotisch fruit" liggen. Heel de school zal meewerken aan dit project. Wij doen dan ook een warme oproep aan alle ouders om te zorgen voor een gezond 10-uurtje en gezond beleg tussen de boterhammetjes! Alvast bedankt voor jullie moeite en tot volgende week.

 

11:11 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-01-11

ZIEK ZIJN

Deze week leerden we over "ziek zijn". De kleuters kregen uitgebreid de kans om te vertellen over wat er gebeurd als je ziek bent, wat mama en papa dan doen om je te verzorgen, wat de dokter allemaal doet en welke instrumenten hij in zijn tas verborgen heeft en waar die voor gebruikt worden, waar je medicijntjes kan halen enz... Een rollenspel met een dokter, apotheker en een patientje met zijn mama of papa kon natuurlijk niet ontbreken.De kleuters beleefden veel plezier aan het "doktertje spelen". We leerden ook een leuk versje :

Rode vlekjes,

eh wat gek!

Op mijn neus en in mijn nek.

En kijk ook eens op mijn rug.

Oooooh, rode hond!

Naar bed en vlug!!!

We werden ook verwend door de jarigen deze week met heel veel lekkers.Vrijdagnamiddag was het vrij kiesuurtje en deze week mochten de kleuters van juf Sabrina ook bij ons spelen en wij in haar klasje. Het was weer een leuke week.

 

17:12 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-12-10

Kerst in onze klas.

Op maandag stond meester Kevin weer voor ons klaar met een superleuke turnles.Daarna hebben we samen met juf Birgit onze spar omgetoverd tot een prachtige kerstboom. Alle kleutertjes mochten helpen bij het versieren en ondertussen leerden we de begrippen hoog-laag, hoger-lager, naast en tussen. Op dinsdag hebben we een nieuwjaarsbrief geknutseld en een versje aangeleerd maar daar gaan we natuurlijk nog niets over verklappen.Op woensdag hebben we mooie kerstbomen gemaakt en versierd. Tussendoor oefenden we onze nieuwjaarsbrief en sommige kleutertjes kennen hem al helemaal uit het hoofd. Vrijdagnamiddag mochten de kleuters als beloning voor een weekje flink werken spelen in hun lievelingshoek met op de achtergrond sfeervolle kerstmuziek.Het was weer een leuke, winterse week.

12:12 Gepost door juf Birgit en juf Peggy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |